2011. november 22.

NEVETEK

Napi feljegyzések hiányában ezúttal biztosan nem fogok emlékezni pontosan az előző napokban történtekre, meg sem próbálom, különben írhatnám órákig a blogbejegyzést.

A torzót sikerült végre befejezni, B-t –azaz négyest- kaptunk mindketten. Elsőre nem rossz. Advanced Painting órán legutóbb kissé (de persze nagyon visszafogottan és udvariasan) kikeltem magamból, minden helyi diák képéhez hozzászóltam, kritizáltam, tanácsot adtam, de ők megint nem voltak hajlandóak egy árva mukkot sem szólni. Megkértem őket, hogy tiszteljenek meg minket azzal, hogy mondanak valamit, nem kell félni tőlünk, nem a törékeny meg sértődékeny fajtából vagyunk. Aztán végre mondtak is valamit, az én képem most úgy érzem jól sikerült, befejezetlen még, azért mondták, hogy egy kicsit üres a dolog...de mindenképpen szeretnék látni a kész művet. Imit többet kérdezgették, lesz neki a legutóbbinál jóval jobb képe is nyilván.

A szokásos heti kiállításmegnyitó sem maradt el, a város egyik legnevesebb galériájában, a Kraton melleti Jogja Gallery-ben volt egy nagy kiállítása az ISI-s diákoknak. Az ilyen kiállítások egyszerre töltenek el ámulattal, meg kissé keserű gondolatokkal. Ámulattal, mert eszméletlen műalkotásokat látok az ilyen alkalmakkor (diákoktól ugye!), keserű gondolatokkal meg azért, mert tudom, hogy otthon csak igazán nehezen lehetne ilyen kiállításokat rendezni. Talán a végzős diákjaink utolsó – általában a Rossz Templomban  évente egyszer megrendezett – kiállítása közelíti meg egy kicsit az itteni kiállítások színvonalát. De ezek ugye itt hetente vannak, természetesen más és más alkotásokkal, tematikával. Tudom, más az oktatási rendszer, meg mások a financiális lehetőségek is, meg úgy minden...csak mondom, hogy lehet így is. Mr. Burhan felvetette, hogy ittlétünk egyfajta lezárásaként kéne nekünk is kiállítást rendezni. Lesz munkánk vele rendesen, ha hozni akarjuk az itteni szintet, meg be is kéne fejezni néha egy-két képet, úgy igazán. Portréból meg fametszetből kissé le vagyunk maradva a házikkal, azt hiszem majd tartunk egy valamiféle „teregetés előtti stresszes napokat”, úgy indonéz módra.

Nella, aki fotót tanul az ISI-n, megkért, hogy legyek a modellje. Egy viszonylag puccos étteremben volt a fotózás, „playboyt” –ők így hívják – kellett játszanom, akinek van egy csomó csaja, és most felszed még egyet. Hát, nem volt zökkenőmentes a dolog, azt hiszem ez volt Nella első stúdión kívüli fotózása, jó 4-5 órán át tartott a 6 megfelelő kép elkészítése, két kajálást közbeiktatva. Azt mondta, hogy a tanárbá’ el volt ájulva a munkájától...hát nem tudom. Mindenesetre jól éreztem magam, jó volt a társaság.
Béreltünk motort, ezúttal egy kicsit olcsóbb helyről, véletlenül 3 nappal korábban, mint ahogy a másikat vissza kellett volna vinni...aranyélet volt – már ilyen téren...más téren még mindig az van.

Egyébként most már szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy amint meg lesz a diploma, visszajövök hosszabb időre, darmasiswával. Butaság lenne, ha nem így tennék.

A minap újfent rendeztünk bulit a „magyar házban”, meg voltam másokén is. Valahogy egyszerre töltődik fel az ember, meg fárad el. Az utóbbi négy napból háromszor az óceánparton aludtam. Néha még mindig nehéz felfogni, hogy itt vagyok, meg ilyesmik történnek...csak nevetek.